Σχέση του εγχειρήματος με τα ΜΜΕ

Με αφορμή την προσέγγισή μας από τοπική εφημερίδα προέκυψε η αναγκαιότητα να τοποθετηθούμε όσον αφορά στη σχέση του εγχειρήματος μας με τα ΜΜΕ. Αξιακά είμαστε ενάντιοι σε τέτοιου είδους μέσα γι’αυτό αρνηθήκαμε, και εξηγούμε:

Το Αυτοοργανωμένο Σχήμα Καθηγητών ΑΣΚ είναι ένα εγχείρημα χωρίς γνώμονα το κέρδος και έξω από λογικές φιλανθρωπίας. Με εργαλείο την ταξική αλληλεγγύη και με μοναδικό κίνητρο την ανάγκη και τον αγώνα για ισότητα, ελευθερία και αξιοπρέπεια, το εγχείρημά μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στα δικά του μέσα αντιπληροφόρησης για να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο της γειτονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε πως η σημερινή «αντικειμενική» και «ελεύθερη» δημοσιογραφία αντικατοπτρίζει μόνο την ίδια τη παρακμή του πολιτικού συστήματος και της αστικής δημοκρατίας. Είναι αυτή η δημοσιογραφία που τόσα χρόνια κατευθύνει την πληροφορία σύμφωνα με τα συμφέροντα των αφεντικών της,αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία.Μια δημοσιογραφία που κρύβεται πίσω από διαφημίσεις, σπόνσορες και ισχυρούς δεν διστάζει να καταφύγει σε συστηματική λογοκρισία και φίμωση όσων παρεκκλίνουν από αυτήν. Με λάβαρό της την δήθεν αξιοπιστία, μεθοδικά συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό και την κοινωνική χειραγώγηση. Μια δημοσιογραφία που προάγειμεταξύ άλλων καταναλωτικά, ρατσιστικά, και σεξιστικά πρότυπα και που ενισχύειτην υποταγή που προσπαθεί να επιβάλλει η εκάστοτε εξουσία.Το γεγονός αυτό καθιστά τους εκπροσώπους της συνένοχους στη διαμόρφωση της σημερινής πολιτικής κατάστασης, ανδρείκελα του κράτους, του κεφαλαίου
(τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ) και όλα αυτά υπό την κάλυψη της «δημοκρατικής» και «ανεξάρτητης» ενημέρωσης. Η υπόθαλψη φασιστών και παρακράτους, η παραχάραξη ή ακόμα και αποσιώπηση των κοινωνικών αγώνων, οι χαρακτηρισμοί περί «κουκουλοφόρων» και «τρομοκρατών» για αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας, περί «εστιών ανομίας» και «χώρων εγκληματικότητας» για τους κοινωνικούς χώρους, είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα που θα πρέπει να κάνουν τους εκπροσώπους των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης να σκύβουν το κεφάλι.

Από την άλλη μεριά, εμείς οι καταπιεσμένοι αυτής της κοινωνίας, που ότι έχουμε κερδίσει είναι με αγώνες και διεκδικήσεις, δεν είμαστε και δε θα γίνουμε ούτε υπάλληλοι του δήμου, ούτε εθελοντές και φιλάνθρωποι των ΜΚΟ και της εκκλησίας. Το ΑΣΚ ανήκει σε εκείνες τις κοινωνικές αντιδομές που αντιστέκονται έμπρακτα στην εμπορευματοποίηση όλων των πτυχών της ζωής, στην αλλοτρίωση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες, στην κοινωνική ανισότητα, στην παθητικότητα και στην παραπληροφόρηση που σπέρνουν και καλλιεργούν καθημερινά η εξουσία και τα ΜΜΕ, στηρίζει και αλληλεπιδρά με δομές αντιπληροφόρησης(έντυπα, ραδιόφωνο, διαδίκτυο) πουπροτείνουν την ανταλλαγή σκέψεων, γνώσεων, ιδεών, εμπειριών, προβληματισμών, τη δημιουργικότητα, την ενεργητική ισότιμη συμμετοχή, τον αγώνα.Τα αυτοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα δεν είναι μόνο χώροι κοινωνικής αντίστασης του σήμερα. Αποτελούν μέρος των κοινωνικών αντιστάσεων όντας μέσα σε αυτά, επαναπροσδιορίζοντας αξίες και πρότυπα, τον τρόπο ζωής μας κάνοντας πράξη την συμμετοχή και την αλληλεγγύη. Σήμερα -περισσότερο από ποτέ άλλοτε- είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και πρότυπα, τον τρόπο ζωής μας, αλλά και να κάνουμε πράξη τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Επενδύουμε στα εγχειρήματα αντίστασης και αλληλεγγύης δημιουργώντας τις δικές μας δομές αυτοοργάνωσης. Δεν σταματάμε να διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία, ανοιχτή σε όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Στον αυταρχισμό και την καταστολή να αντιτάξουμε τη συλλογική μας δύναμη.
Στη φτώχεια και την ανέχεια, την ταξική μας αλληλεγγύη.

 

Αυτοοργανωμένο Σχήμα Καθηγητών ΑΣΚ

Comments are closed.